Locație și deplasare

Sediul Institutului de Cercetari Socio-Umane „C.S. Nicolaescu Plopsor” – Imobilul din strada Unirii, nr. 68 (fost nr. 102, 134, 140)

Institutul de Cercetări Socio-Umane „C.S. Nicolăescu-Plopșor” funcționează în prezent în „Casa N.I. Feraru” (proprietar al moșiei Verbița, județul Dolj), construită între anii 1912-1914. Clădirea este construită în stilul academismului francez, după planurile arhitectului craiovean A. Vincenz. Clădirea este caracterizată prin acoperiș mansardat, cu ornamentații și structuri interioare, bogat decorate, și pictură murală executată de Francisc Trybalski. Instalațiile sanitare au fost realizate de Johann Laub, iar instalațiile de lumină de către inginerul Florea Iliescu. Casa a fost dotată cu sobe în stil renascentist.


Institutul este organizat pe urmatoarele departamente: Departamentul Istorie-Arheologie și Departamentul Filologie-Etnografie-Filosofie.

Instituția editează anual două reviste indexate internațional:

  • Arhivele Olteniei, fondată în anul 1922 de către un comitet condus de dr. Charles Laugier și C. D. Fortunescu. Prima serie a revistei a apărut în perioada 1922-1943. Seria actuala (Arhivele Olteniei, Serie Nouă) și-a început apariția din anul 1981. Revista este multidisciplinară și publică materiale originale din domeniile arheologie, istorie, etnografie, filosofie, sociologie, economie și drept, fiind adresată în egală măsură specialiștilor interesați de cercetare, profesorilor și studenților. În prezent, revista este inclusă într-un sistem de schimburi cu alte 36 de publicații din întreaga lume.
  • Anuarul Institutului de Cercetări Socio-Umane C.S. Nicolăescu-Plopșor este fondat în anul 1999, cu ocazia centenarului C.S. Nicolescu-Plopșor, de un comitet condus de prof. univ. dr. Vladimir Osiac. Revista este multidisciplinară, structurată pe domeniile de activitate ale institutului și are ca scop promovarea activității de cercetare din cadrul acestuia sau a cercetărilor colegilor din țară sau străinătate.


În data de 21 decembrie 1908, în prezența ministrului Instrucțiunii Publice și Cultelor, Spiru Haret, a fost inaugurată Fundația „Alexandru și Aristia Aman”, patronată de Primăria Craiovei și compusă din trei secții: bibliotecă, pinacotecă și muzeu.[3] Biblioteca a început să funcționeze cu un număr mic de volume (2523) donate de fondatori, lucrări de literatură, artă, istorie, drept, filosofie, în limbile română, franceză, greacă și latină, moștenite de familia Aman, fie achiziționate de Alexandru Aman în perioada studiilor la Paris, fie cumpărate din țară sau primite în timpul vieții sale.[4]

Colecțiile bibliotecii au fost completate în timpul directorului Theodor Popescu, profesor de limba română la Colegiul „Carol I” din Craiova și în timpul directorului Ștefan Ciuceanu, profesor de istorie la aceeași școală. De asemenea, s-au realizat multe achiziții și s-au primit donații de la diverse instituții culturale, științifice sau persoane particulare. Prima instituție care a donat un număr semnificativ de volume bibliotecii din Craiova a fost Academia Română.

Locația sediului


Modalități de deplasare către Craiova

✈️Avion

Craiova este în momentul de față conectată la aeroporturile: Barcelona El Prat (BCN), Bologna (BLQ), Köln-Bonn (CGN), Liverpool (LPL), Londra – Luton (LTN), Madrid (MAD), Milano – Bergamo (BGY), Paris – Beauvais (BVA), Roma – Ciampino (CIA), Valencia (VAL) și Veneția – Treviso (TSF). Zborurile sunt operate de către companiile Wizz Air și Ryanair.

🚆Tren (din București, Budapesta, Sofia)

Deplasarea cu trenul de la Gara de Nord – București până în Craiova durează aproximativ 3 ore. Trenurile rețelei feroviare naționale pleacă la fiecare 2 ore, iar programul poate fi consultat pe site-ul http://www.cfrcalatori.ro/.

Există, de asemenea, o companie privată care operează două trenuri de după-amiază cu WiFi la bord (43.5 lei bilet dus, mai multe informații și rezervări la http://www.softrans.ro/).

🚌 Cu autocarul (din Aeroportul din Otopeni)

Memento Bus oferă curse directe către Craiova din Aeroportul Internațional „Henri Coandă” (începând de la 120 lei), cu condiția să faceți rezervare în avans. Aceasta poate fi o opțiune bună dacă ajungeți la Aeroportul OTP, dar verificați orarul, deoarece autocarele pot circula rar.


Transportul public în Craiova

În Craiova, transportul public este asigurat de autobuze locale și tramvaie. Transportul public din Craiova constă în 3 linii de tramvai și 17 linii de autobuz. Un bilet costă aproximativ 3 lei. Pentru mai multe detalii, puteti consulta site-ul RAT Craiova: https://www.rat-craiova.ro/

Serviciile de taxi sunt relativ ieftine și confortabile (aproximativ 1,5 RON/km). Craiova este un oraș relativ mic, orice cursă cu taxiul costă aproximativ 15 lei și durează 10-15 minute pentru a ajunge oriunde! 🙂 Uber și Bolt sunt disponibile în Craiova! 🙂